zondag 10 februari 2013

Vader beukt als vanouds

Afgelopen vrijdag kreeg Londen hoog bezoek uit Polen. Death metal band Vader deed de Britse hoofdstad aan voor een optreden in The Underworld in Camden. Het bezoek was onderdeel van de Europese Back to the Black tour 2013. Klassieke albums als Sothis uit 1994 en Back to the Blind uit 1997 werden compleet ten gehore gebracht, aangevuld met nummers van de andere 10 studio albums.

Vader bedankt het publiek in The Underworld
In de jaren 90 keek ik elke week met spanning uit naar een nieuwe editie van Headbangers Ball op MTV. Presentatrice Vanessa Warwick hield interviews met metalbands en tussendoor werden videoclips getoond. Op teletekst stonden de namen van de bands die te zien waren die week. Daar zag ik voor het eerst de naam Vader staan met het nummer Dark Age. Internet stond nog in de kinderschoenen en het was wachten tot de uitzending van Headbangersball om nieuwe muziek te horen. Zo zag ik ook Dark Age van Vader. Bij het zien van de clip was ik meteen verkocht.

In 1983 begon Vader en het duurde een aantal jaren voordat de Poolse muzikanten hun stijl vonden. 1989 was het jaar dat Vader echt ontdekt werd door het publiek. Van de demo Morbid Reich werden maar liefst 10.000 exemplaren verkocht, een ongekend aantal voor death metal begrippen en het fameuze Earache Records was er als de kippen bij om de Polen een contract aan te bieden voor het maken van een studioalbum. Het eerste album The Ultimate Incantation is een CD met een paar klassieke death metal nummers zoals Dark Age en Final Massacre. Een fantastische mix tussen trash metal en death metal met gierende solo’s. Hard, recht voor z’n raap en op hoog tempo. Na The Ultimate Incantation bracht Vader de meesterwerken Sothis, De Profundis and Back to the Blind uit. Zoals veel oudere bands is het oudere werk beter dan het huidige en daarom hebben de Poolse veteranen ongetwijfeld besloten om een tour op te zetten rondom hun succesvolle oudere werk. Geen schande overigens en ik was als een kind zo blij om Vader weer aan het werk te mogen zien.

Ik was met een paar collega’s iets te lang blijven hangen in de kroeg en daarom moest ik mij haasten om op tijd te zijn in Camden. Vlak naast het metrostation zag ik de rode neonletters van The Underworld. Buiten zag ik een uitsmijter ruzie maken met een fan die niet naar binnen mocht, omdat het optreden uitverkocht was. Ik liet mijn ticket zien en ik mocht gelukkig wel naar binnen. Nadat ik een halve liter bier besteld had kwam ik de zaal binnen waar Vader die avond optrad. Een zee van mannen met zwarte lange haren, zwarte t-shirts, zwarte broeken en zwarte kistjes trof ik aan en de zaal zat tot de nok toe vol. Vader begon direct te spelen en door mijn te lange kroegbezoek had ik dus het voorprogramma met bands als Aborted and Bonded by Blood volledig gemist. Ik nestelde mij aan de zijkant van het podium, waar ik nog enigszins zicht had op de show van Vader.

Ondanks mijn mindere plaats in de zaal genoot ik met volle teugen. Briljante nummers als Sothis, Fractal Light en The Innermost Ambience werden vlot achtelkaar afgewerkt. Het publiek in The Underworld was behoorlijk tam, maar dat lag niet aan Vader. Ik kon het niet laten om mijn luchtgitaar ter hand te nemen en te headbangen op Carnal, The Dark Age en The Vision and The Voice. Vader heeft nooit ontkent zwaar beïnvloed te zijn door Slayer en de encore bestond uit een cover van Raining Blood van Slayer, als een ode aan de grootmeesters. Hoewel Vader qua grootheid niet aan Slayer kan tippen, is Vader voor de Europese death metal een absoluut begrip. Deze avond brachten ze een ijzersterke show met louter klassieke nummers en daarom baalde ik van het publiek dat er een beetje mak bijstond. Deze Poolse legendes hadden beter verdiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten