zaterdag 26 januari 2013

Laatste seizoen Spartacus: War of the Damned

Gisteravond zond de Amerikaanse TV-zender Starz de eerste aflevering van het langverwachte derde seizoen uit van Spartacus: War of the Damned. Het lange wachten werd beloond met een Spartacus op stoom, die Romein na Romein afmaakte met veel bloed en functioneel naakt.

In 2010 zat ik gekluisterd aan de buis toen ik Andy Whitfield zag verschijnen in de rol van de Thraciër Spartacus. De eerste serie Blood and Sand ging over de opkomst van de slaaf Spartacus als gladiator in een school voor gladiatoren en hoe hij in arena’s moest vechten voor zijn leven en een revolutie teweeg bracht in het Huis van zijn Romeinse meester Batiatus. De serie, opgenomen in Nieuw-Zeeland, werd gekenmerkt door scènes met veel sex, geweld en bloed. Moderne computertechnieken werden gebruikt om de beelden nog bloediger te maken, in de stijl van de film 300, van regisseur Zack Snyder. Het bleek een succesformule, want Spartacus werd gevolgd door vele kijkers over de hele wereld. Criticaster waren er ook genoeg. Slechte dialogen, een regelrechte kopie van de film 300, veelvuldig gebruik van CGI, over de top sexscènes en Australische accenten van de gladiatoren waren reden genoeg om de show af te branden.

Geen geouwehoer met Liam McIntyre in Spartacus: War of the Damned
Vlak na de eerste serie sloeg het noodlot toe. Bij hoofdrolspeler Andy Whitfield werd kanker vastgesteld. Whitfield werd behandeld in Nieuw-Zeeland en de opnamen voor serie 2 van Spartacus werden uitgesteld. De makers van de show moesten een keuze maken. Een nieuwe Spartacus inzetten of helemaal stoppen? Bedenker van de serie Steven DeKnight kwam met een lumineus idee. In plaats van serie 2 kwam DeKnight met een 6-delige proloog op de proppen. Andy Whitfield was niet nodig voor deze proloog en kon werken aan zijn herstel van kanker en nieuwe spierbundels konden hun gebronste lichamen laten zien. De proloog Gods of the Arena ging over de wijze waarop de school voor gladiatoren van de Romein Batiatus aanzien kreeg in het stadje Capua.

Whitfield was genezen verklaard en moest werken aan zijn fysiek, totdat in de morgen van 12 september het bericht te lezen was dat Andy Whitfield op 39-jarige leeftijd toch de strijd met kanker had verloren. Andy Whitfield was dood, Spartacus was dood. Ik had mijn bedenkingen toen ik hoorde dat bedenker DeKnight besloot om toch door te gaan met Spartacus.

In serie 2 genaamd Spartacus: Vengeance kreeg de kijker een nieuwe Spartacus te zien, gespeeld door de Australiër Liam McIntyre. Hoewel Andy Whitfield de enige echte Spartacus was, sloeg ik McIntyre toch in mijn armen als een waardige opvolger van de gevallen Andy Whitfield. In Vengeance wisten Spartacus en kompanen uit te breken op de hielen gezeten door Praetor Claudius Glaber. Een bloederige strijd tussen rebellenleider Spartacus en het Romeinse leger onder aanvoering van Glaber volgde.

Gisteravond was Spartacus op de buis met de nieuwe serie War of the Damned. In deze serie zien we de geweldadige oorlog tussen Spartacus en de Romeinse Imperator Crassus. Spartacus is op weg naar Rome om zijn gram te halen en om alle slaven te bevrijden. Crassus voelt zich geroepen om Rome te verdedigen. In de eerste aflevering van War of the Damned vliegen de ledematen en liters bloed al in het rond. Dit belooft veel voor de finale en apotheosis van Spartacus op 12 april genaamd Victory. Starz heeft namelijk aangekondigd dat seizoen 3 de laatste is. 

Image from: http://scifipulse.net/2013/01/new-spartacus-foe-strips-down-and-gets-his-gladiator-on/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten